An ABAC Framework fot IoT Applications, Utilizing the OSASIS XACML Standard : diplomski rad - Semenski, Vedran (V. Semenski, 2015)
Sažetak na hrvatskom: IoT (eng. Internet of Things) je područje koje puno obećava i iako već ima mnogo zadovoljavajućih rješenja, sigurnost je ostala veliki problem. Među sigurnosnim aspektima, u ovom radu naglašavamo kontrolu pristupa (eng. Access Control). Ona je jedan od mogućih načina osiguravanja sigurnosti na način da se zahtjevi (eng. requests) za pristup resursima (eng. resource) ocjene, njihova valjanost provjeri i odbijaju u slučaju da pristup nije dozvoljen. Na taj način se osigurava povjerljivim resursima. Kontrola pristupa je rok pojam koji sadržava mnogo metodologija od kojih su najznačajnije: IBAC - Konrola Pristupa Bazirana na Identitetu (eng. Identity Based Access Control), RBAC - Konrola Pristupa Bazirana na Ulozi (eng. Role Based Access Control) and ABAC - Konrola Pristupa Bazirana na Atributima (eng. Attribute Based Access Control). U ovom radu koristiti će se ABAC zato što pruža veću fleksibilnost od IBAC-a i RBAC-a. Također zbog veoma prilagodljive prirode, pruža dugovječnost i manje potrebe za održavanjem. OASIS (eng. Organization for the Advancement of Structured Information Standards) je razvio i objavio XACML (eXtensible Access Control Markup Language) standard koji definira jezik za pisanje i definiranje zahtjeva i pravila (eng. policy) i procesa ocjenjivanja zahtjeva naspram setova definiranih pravila u svrhu primjene Kontrole Pristupa na resursima. Standard je napravljen tako da je su zahtjevi i pravila čitljivi za ljude a opet imaju dobro definiranu strukturu kako bi mogli biti precizno ocjenjeni. Standard koristi ABAC. Ovaj rad je usmjeren na stvaranje sigurnosne platforme koja koristi ABAC i XACML standard i koja bi mogla biti korištena od strane drugih sustava za primjenu kontrole pristupa. Također pruža mogućnost definiranja preciznih i fino zrnatih pravila i zahtjeva za preciznije ocjenjivanje i stoga višu razinu sigurnosti. Primarni korisnički scenarij su velike IoT aplikacije kao na primjer Pametni Grad (eng. Smart City) tip aplikacije koji obuhvaćaju: pametno nadziranje i kontrolu prometa, korištenje i potrošnju energije, komunalnih usluga, nadziranje osobnog zdravlja itd. Ove aplikacije koriste i obrađuju velike količine podataka (Big Data) koje mogu biti privatni ili povjerljivi. Veliki broj nerelacijskih NoSQL (eng. Not Only SQL) rješenja postoji koji rješavaju probleme količine, ali sigurnost je još uvijek problem. Ovaj rad će koristiti dvije NoSQL baze podataka. Redis baza podataka koja spada u ključ-vrijednost (eng. key-value) tip NoSQL baze za spremanje pravila i Cassandra koja spada u NoSQL baze podataka temeljene na matricama (engl. wide-column databases) za spremanje podataka sa senzora i spremanje dodatnih atributa tokom testiranja.