Izrada HMI programa za nadzor elektroenergetskog razvoda podatkovnog centra : završni rad - Bučar, Luka (L. Bučar, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisani su najbitniji elementi postrojenja podatkovnog centra i način na koji međusobno komuniciraju. Podatkovni centar nalazi se u prizemlju C zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Podatkovni centar je od Centra Informacijske Potpore (CIP) i u njemu se nalaze novi serveri koji drže fakultetske servise. Korištenjem razvojnog alata TIA Portal projektiran je automatizirani sustav za nadzor napajanja sustava (engl. system monitoring) i status njegovih komponenti. Pomoću programskog alata WinCC u TIA Portalu razvijena je vizualizacija operatorskog panela. Konačni program prebačen je na operatorski panel (HMI) Profinet komunikacijskom mrežom koju je prije toga potrebno pravilno postaviti. Uz sve prethodno opisano konačno omogućeno je da sustav reagira na promjene njegovog stanja i zbog istih obavijesti nadležnu osobu.