Elektromagnetski induktivni senzor za mjerenje vodljivosti tla : diplomski rad - Hržić, Matej (M. Hržić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Kroz diplomski rad objašnjen je temeljni princip rada te je prikazano trenutno stanje tehnologije EMI senzora. Za razumijevanje temeljnog principa rada senzora objašnjeni su osnovni fizikalni zakoni elektromagnetske indukcije, samoindukcije, međuinduktiviteta i vrtložnih struja. Prikazana je usporedba najpoznatijih dostupnih EMI senzora koji se koriste u preciznoj poljoprivredi. Kao praktično rješenje napravljen je EMI senzor koji mjeri vodljivost tla. Napravljeni senzor obavlja zadanu funkciju detekcije slane vode, ali ima probleme zbog izravnog vezanja odašiljačke i prijemne zavojnice. Osmišljen je sustav koji pokušava smanjiti utjecaj navedenih smetnji korištenjem mehaničke i programske kalibracije. Mehanička kompenzacija koristi DABP strukturu, dok programska računa potrebnu kompenzaciju za svaki otipkani uzorak Kao zaključak diplomskog rada navedeni su dobiveni rezultati, uočeni problemi te moguća poboljšanja senzora.