Reaktivne aplikacije u komunikaciji strojeva : završni rad - Antolković, Ivan (I. Antolković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Napredak tehnologije doveo je do porasta broja različitih mrežno povezanih strojeva. Njihov se broj svakodnevno povećava i u bliskoj će budućnosti dosegnuti nekoliko desetaka milijardi. Usporedno s tim rastu i zahtjevi na aplikacije koje su sve složenije i dinamičnije. Kako bi se omogućila komunikacija između velikog broja strojeva, a istovremeno zadržale i povećale performanse aplikacija, potrebno je standardizirati komunikaciju i uvesti novi pristup arhitekturi sustava. Korištenje reaktivnog programiranja, REST-a i WebSocket-a nam upravo to omogućuje. U okviru ovog rada objašnjen je pojam reaktivnog programiranja, reaktivne knjižnice za programski jezik Java, reaktivni sustavi, REST te tehnologije za komunikaciju između klijenta i poslužitelja. U drugom dijelu rada prikazan je način korištenja objašnjenih tehnologija na aplikaciji za operacijski sustav Android.