Ocjena potencijala izgradnje hidroelektrana u Hrvatskoj : završni rad - Lakoš, Ante (A. Lakoš, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad obrađuje ključnu riječ hidropotencijal kroz hidrološku i geološku teoriju oborina, litologije, reljefne konfiguracije, grafova protoka i nadmorske visine, koncentriranja vode u tokove i tehnološko iskorištavanje istih kroz prizmu malenog, ali hidrološki perspektivnog područja kakvo je Hrvatska. Popisuje postojeće hidroelektrane, navodi nedostatke i prednosti tog izvora energije u odnosu na druge te razmatra male, srednje i velike tokove kao potencijalne lokacije za nova postrojenja. Temeljem izrađenih ili započetih službenih projekata, okvirno procjenjuje preostalu snagu potencijalnu za instalaciju kao i proizvedenu energiju u skladu s rastućom energetskom potrošnjom Hrvatske. Problematizira idealnu projektantsku zamisao elektroenergetske struke prema suprotstavljajućem javnom mnijenju te zelenoj politici održivog razvoja, očuvanja okoliša, topografije, flore i faune. Relativno detaljno popisuje sve potrebne strukturne, mehaničke i električke dijelove hidroelektrane u konkretnom primjeru projektiranja pogona na rijeci Dravi, navodi potrebnu dokumentaciju, vremenski rok izgradnje i troškove iste uz zaključak o ostvarivosti hidropotencijala Hrvatske.