Alat za mapiranje dugih očitanja dobivenih RNA sekvenciranjem : diplomski rad - Marić, Josip (J. Marić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: RNA sekvenciranje je tehnologija koja koristi alate za sekvenciranje druge generacije za analizu transkriptoma. Bioinformatički alati se koriste za analizu RNA sljedova u svrhu otkrivanja prisutnosti i kvantitete RNA molekula u danom trenutku, što je važno za otkrivanje funkcionalnih elemenata genoma i razumijevanja razvoja bolesti. U ovom radu iznešen je alat koji je izgrađen iz metode poravnanja koju koristi BBMap alat. Razvijeni alat koristi se za poravnavanje dugih očitanja sa velikim brojem pograšaka na referentni genom. Poboljšanja razvijene metode su također iznijeta i evaluirana. Rezultati analizirani i uspoređeni sa BBMap metodom. Ovaj rad objašnjava metodu poravnavanja koju koristi BBMap i pokazuje da ista može biti reproducirana na način da proizvodi visoko precizne rezultate poravnanja RNA očitanja.