Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije u pametnom gradu : završni rad - Kozulić, Frane (F. Kozulić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Inforamcijska i komunikacijska tehnologija u pametnom je gradu je ključna da bi se grad mogao razvijat prema modernoj digitalizaciji. Pametan grad obuhvaća sve sektore i teže prema tome da se sve međusobno umreži. Kroz normativnih akata će se stvoriti jedinstvena podlaga prema kojoj se gradovi mogu orijentirati. Rasvjeta u pametnom gradu je takva da se energija samo troši kad je i potrebna. Rasvjetne svjetiljke su umrežene što omogučava izmenju informacije između njih. Jačina svjetla se prilgođava okolini jer ako nema kretanja po ulici svjetlima je smanjenja jačina, čim se registrira kretanje jačina se pojačava. Kroz implementaciju takvog sustav su moguće velike uštede energije i drastično smanjenje CO2 emisije. U dijelu grada Zagreba izračunt moguće uštede kroz implementacija pametnog sustava. Simulacija pokazuje kako svjetiljke reagiraju kad ima kretanja po ulici.