Usporedba radnih svojstava HTTP i Websocket protokola : završni rad - Ljubičić, Ivan-Dominik (I. Ljubičić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog rada uspoređuju se radna svojstva dvaju protokola Weba: tradicionalno korišteni i dugo poznati HTTP protokol te relativno novi WebSocket protokol. Razvijen je ispitni program zasnovan na klijent-poslužitelj arhitekturi koji mjeri vrijeme odziva poslužitelja za obje vrste protokola. Mjerenja su izvršena za različite količine podataka te za različit broj klijenata koji istovremeno pristupaju poslužitelju. Poslužiteljski dio izveden je na dvjema inačicama Web poslužitelja: besplatnom poslužitelju otvorenog koda Jetty te na samostalno razvijenom poslužitelju za platformu Node.js. Na temelju obrađenih rezultata, zaključeno je kako protokol WebSocket daje bolje rezultate prilikom slanja većeg broja uzastopnih zahtjeva s malom količinom podataka. Protokol HTTP ne mora održavati stalno otvorenu vezu između klijenta i poslužitelja pa je bolji kod manje učestale komunikacije. Prilikom slanja velikih količina podataka, radna svojstva korištenih protokola se usklađuju. Ne postoje bitne razlike između pojedinih inačica korištenih poslužitelja.