Nedostaci i negativni utjecaji elektrana na biomasu : završni rad - Miletić, Marija (M. Miletić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Energija biomase smatra se obnovljivim izvorom energije, no postavlja se pitanje spada li tu stvarno, uz sve negativne utjecaje koje ima na okoliš. Glavni nedostatci biomase su: promjena načina korištenja zemljišta i indirektne emisije $ CO_2 $, uništavanje ekosustava, nestabilnost prinosa sirovine, skupoća i niska učinkovitost tehnologija prerade sirovina u goriva, niska ogrjevna vrijednost dobivenih goriva te emisije stakleničkih plinova prilikom transporta sirovina zbog kojih nije $ CO_2 $ neutralna. Biomasa ima i svoje pozitivne strane: uzgojem energetskih usjeva kupi se iz zraka $ CO_2 $ i sprječava se propadanje napuštenih poljoprivrednih zemljišta, a korištenjem otpada smanjuju se emisije stakleničkih plinova u atmosferu. Ulaganjem u razvoj elektrana na biomasu i odgovornim ponašanjem prema okolišu većina njenih negativnih utjecaja bi se trebala eliminirati.