Audio pojačalo izvedeno diskretnim elementima : završni rad - Razumović, Darijan (D. Razumović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Projekt ovog rada je projektirati i realizirati višestupanjsko asimetrično napajano audio pojačalo pomoću diskretnih elemenata. Pojačalo treba imati naponsko pojačanje od 20 dB, donju graničnu frekvenciju od 1 Hz, gornju graničnu frekvenciju od 20 kHz te napon napajanja 30 V. Navedeno pojačalo se projektira u tri stupnja pojačanja. Prvi stupanj pojačala se izvodi bipolarnim diferencijskim pojačalom s strujnim izvorom. Drugi stupanj pojačala se sastoji od kaskodnog spoja dva PNP bipolarna tranzistora. Treći stupanj se izvodi s MOSFET tranzistorom u spoju zajedničkog odvoda koji se odlikuje malim izlaznim otporom. Na ulazu sklopa se postavlja CR i RC mreža kojom se definiraju gornja i donja granična frekvencija pojačala. Regulacija pojačanja i smanjenje izobličenja se rješava negativnom povratnom vezom. Negativna povratna veza poboljšava linearnost pojačala, ali utječe na izlazni, ulazni otpor te proširenje frekvencijskog pojasa pojačala.