Generički virtualni senzor : završni rad - Dulčić, Luka (L. Dulčić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Internet stvari (eng. Internet of Things - IoT) predstavlja sljedeći korak u evoluciji Interneta nudeći mogućnost sakupljanja i analize velikih količina podataka koje se zatim pretvaraju u informacije i znanje. Razvojem ugrađenih sustava i bežičnih komunikacija mreže osjetila postaju važna komponenta Interneta stvari. Sustav Global Sensors Networks (GSN) je programski paket koji omogućuje izgradnju i programiranje bežičnih mreža osjetila. Sastoji se od više slojeva koji omogućuju dohvaćanje, obradu, pohranu i prikaz podataka takvih mreža. Dohvaćanje podataka iz mreže osjetila obavlja se programskim omotačima koji izravno komuniciraju sa senzorima. Obrada podataka obavlja se virtualnim senzorima, a odvija se kroz nekoliko koraka stoga je moguće ostvariti kompleksne načine obrade podataka. GSN posjeduje i podsustav za upravljanje vremenskim tokovima podataka te podsustav za mrežne veze koji omogućuje posluživanje klijenata koristeći razne protokole.