Detekcija zajednica u društvenim mrežama : završni rad - Ilijašić, Petar (P. Ilijašić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Početkom društvenih mreža, broj korisnika je bio manji u odnosu na današnje razdoblje. Tijekom vremena društvene mreže su se razvijale. Danas su društvene mreže postale jedan od glavnih faktora komunikacije u svijetu. Porastom broja korisnika, samim time i podataka, bilo je potrebno provoditi analizu podataka da bi se mogli efektivnije koristiti. Radi toga je razvijena analiza društvenih mreža. U radu se proučava detekcija zajednica društvenih mreža. Detekcija zajednica društvenih mreža se koristi za analizu društvenih zajednica. Detekcija se provodi klasteriranjem, koji mogu biti hijerarhijski i na temelju sredina. Najpoznatiji je algoritam k-sredina, koji se analizirao u ovom radu na stvarnim podacima sa društvene mreže Facebook. Također su se koristili Gephi i RStudio, koji služe za analizu velikog broja podataka te njihovu vizualizaciju. Vizualizacijom algoritma je dokazana korisnos detekcije zajednica društvenih mreža u stvarnosti, a samim time je otvorena mogućnost optimiziranja postojećih načina. Detekcija zajednica društvenih mreža može uvelike pomoći prilikom analiziranja velikog broja korisnika, kako bi se društvene mreže mogle lakše prilagoditi korisnicima. Sama ta činjenica znači da će se u budućnosti društvene mreže razvijati u kvalitetne mreže te da je za to zaslužna grana matematike – analiza društvenih mreža.