Usporedba modela pohrane senzorskih podataka na lokalnom poslužitelju i u računalnom oblaku : završni rad - Ivković, Ivan (I. Ivković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U današnjem svijetu ubrzano raste broj aplikacija koje obrađuju podatke prikupljene s jednostavnih uređaja poput senzora. Prikupljeni podaci dolaze iz različitih područja, kao što su financijska industrija, promet i e-zdravstvo. S obzirom na veliku količinu podataka, postavlja se pitanje koji je najbolji način pohranjivanja i obrade tih podataka te prikaza krajnjem korisniku. Kako bi takva moderna aplikacija u globalnom svijetu bila dovoljno kvalitetna i konkurentna, potrebno je, između ostalog, odabrati pravi model baze podataka. Najrašireniji je relacijski model, a sve je više u upotrebi i noviji, nerelacijski model baza podataka. Jedna od važnih stavki prilikom usporedbe ovih dvaju modela su njihove performanse. U ovom se radu provode usporedbe performansi prilikom čitanja i pisanja jednostavnih senzorskih podataka u relacijsku, SQL bazu podataka i nerelacijsku, MongoDB bazu podataka. Baze podataka nalaze se na lokalnom poslužitelju, a pristup bazama ostvaruje se korištenjem funkcionalnosti razvijenih u programskom jeziku Java Rezultati usporedbe ne mogu jednoznačno odrediti koji je model pohrane bolji, ali nude uvid u razlike u performansama ovih dvaju modela.