Utjecaj prepletenosti vodiča na induktivitet dvostrukih nadzemnih vodova : završni rad - Bunčić, Nikola (N. Bunčić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad sadrži kratak pregled teorije i postupak kojim se izračunava induktivitet nadzemnih vodova. Opisan je postupak izračuna induktiviteta pomoću obuhvaćenih i ulančanih magnetskih tokova. Pomoću metode srednjih geometrijskih udaljenosti pokazano je kako se prepliću vodovi s dva trofazna sustava na istom stupu. Zatim je u trećem poglavlju pokazan postupak proračuna induktiviteta s utjecajem zemlje odnosno Carsonov izvod. Pomoću prethodnih razmatranja izveden je matrični račun za izračunavanje induktiviteta nultog, direktnog i inverznog sustava. Praktični dio rada primjenjuje prethodna teoretska razmatranja na proračunu impedancije odnosno induktiviteta 2x400 kV voda u slučaju kad je vod neprepleten, djelomično i potpuno prepleten.