Analiza negativnog nefosterovskog RLC titrajnog kruga : završni rad - Jauk, Julije (J. Jauk, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Rad se sastoji od pregleda literature o negativnim pretvornicima impedancije i njihovoj realizaciji pomoću idealnih i realnih operacijskih poja;ala. Obavljena je teoretska analiza idealnog i realnog negativnog RLC kruga realiziranog naponskim negativnim pretvornikom impedancije koji u pozitivnoj povratnoj vezi ima otpor, induktivitet i kapacitet. Realno pojačalo korišteno u ovom radu je modelirano izrazom s dva pola koji, kako je prikazano u dodatku, vrlo dobro opisuje ponašanje realnog pojačala, barem do frekvencije 1 MHz. Simulacije nagativnog RLC titrajnog kruga su obavljene u programskom paketu Advanced Design System - ADS i vjerno se slažu s teoretskom analizom. Analiza i simulacija su upotpunjeni mjerenjem eksperimentalnog kruga razvijenog na Zavodu za radiokomunikacije i rezultati mjerenja se također slažu s teoretskom analizom.