Novi formati slike u televizijskoj produkciji : završni rad - Hećimović, Andreja (A. Hećimović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U prvom se dijelu ovog rada daje osnovni uvid u povijesni razvoj slike i televizije te uvid u prve standarde za formate slike. Upoznajemo se sa omjerom slike kao jednim od glavnih tehnoloških aspekata pri proučavanju različitih formata slike. Razmatraju se tehnike prikaza slike na ekranima te eventualni problemi koji pri tom nastaju. Nadalje se bavimo konkretnim primjenama, formatima slike u televizijskoj produkciji kao glavnom temom ovog istraživanja. Upoznajemo se s SDTV, HDTV i UHDTV formatima, njihovim osnovnim značajkama te međusobnim razlikama. Opisan je proces A/D pretvorbe video signala te izračunate brzine prijenosa nekomprimiranih video signala navedenih formata. Za kraj je dan pregled sučelja za prijenos te su ispitani postupci kompresije UHDTV signala.