Upravljanje sinkronim strojem s trajnim magnetima i apsolutnim enkoderom upotrebom upravljačke jedinice CU310-2 PN : završni rad - Vuger, Nikola (N. Vuger, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je dan opis rada sinkronog motora s trajnim magnetima i njegov matematički model te je dan opći opis sustava upravljanja sinkronim motorom. Zatim su opisani elementi korišteni za realizaciju upravljanja sinkronim strojem s trajnim magnetima i apsolutnim enkoderom. Opisana je konstrukcija i rad apsolutnog enkodera. Također su opisane mogućnosti i načini povezivanja upravljačke jedinice CU310-2 PN frekvencijskog pretvarača S120 sa ostalim elementima pogona preko standarda Profinet. Nakon toga je realiziran sustav upravljanja sa navedenim elementima i konfiguriran pomoću programskog paketa strater. Uz to su napravljeni eksperimenti zaleta, reverziranja i zaustavljanja pogona te podešavanje PI regulacije upravljanja pogonom.