Elektronički signalno-sigurnosni uređaji za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza : specijalistički rad - Filić, Miroslav (M. Filić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Križanje željezničke pruge ili industrijskog kolosijeka i ceste u istoj razini predstavlja željezničko-cestovni prijelaz. Uslijed prijevoza velikih masa, velike razlike u brzini kretanja cestovnih i pružnih vozila i specifičnosti podloge po kojoj se kreću, zaustavni put željezničkih vozila je jako dugačak (do 1500 m), zbog čega mjesto križanja željezničke pruge i ceste u razini treba osigurati sa signalno-sigurnosnim uređajem kao najvećim stupnjem osiguranja koji aktiviranjem signalizacije najavljuje približavanje vlaka ili željezničkog vozila prijelazu i ovisno o prometnim uvjetima zatvara prijelaz za cestovna vozila. Cilj ovoga rada bio je dati pregled elektroničkih uređaja za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza na području Hrvatskih željeznica. Također, u radu je opisana i usporedba pojedinih uređaja za osiguranje s naglaskom na njihove prednosti i nedostatke. Posljednjih godina na području Hrvatskih željeznica ugrađuju se razni tipovi elektroničkih uređaja za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza. U ovom radu opisani su slijedeći uređaji:  SPA-2B/CR  SPA-5  KŽCP-DK-EM  RLC23 Svi ovi uređaji obavljaju istu zadaću, a razlikuju se u izvedbi pojedinih modula, tipu detektora nailaska vlaka, izvedbi uređaja za daljinsku kontrolu, napojnom dijelu uređaja itd. Možemo zaključiti da svaki od ovih uređaja ima određene prednosti ili nedostatke u odnosu na drugi tip što se može ustanoviti brojem smetnji ili kvarova na uređajima u određenom vremenskom periodu, zatim usporedbom načina ugradnje i održavanja, jednostavnosti pregleda i kalibracije pojedinih elemenata itd. Dosadašnja iskustva pokazuju da su željezničko-cestovni prijelazi na području Hrvatskih željeznica osigurani kvalitetnim i pouzdanim uređajima, s time da se sve više povećava broj prijelaza preko željezničke pruge koji su osigurani signalno-sigurnosnim uređajima. Ključne riječi: Željezničko-cestovni prijelazi, signalno-sigurnosni uređaji za osiguranje ŽCP-a, cestovni signali, postavljači polubranika, logičko-upravljački sklop, uključni odsjek, brojačka točka, senzor željezničkog kotača itd.