Numerički releji za zaštitu u distribucijskim transformatorskim stanicama : završni rad - Jarak, Mateo (M. Jarak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Zaštita distributivne transformatorske stanice se u novije vrijeme izvodi numeričkim zaštitnim uređajima. Oni koriste različite algoritme zaštite kako bi što sigurnije očistili kvar. Jednostavnost upravljanja zaštitom jest glavna odlika releja koja se prikazala na primjeru sabirničke zaštite. Dok je druga odlika releja lakoupravljivost koja je prikazana na primjeru transformatorske stanice 20/110 kV. Za zaštitu je korišten ABB-ov numerički zaštitni uređaj iz serije 615, REF615 koji dolazi u 12 varijanti. U primjeru je izabrana varijanta E te su podobnije objašnjene i 3 funkcije: PHHPTOC, PHLPTOC, DEFLDEF. Redom one predstavljaju dva stupnja nadstrujne zaštite i jedan stupanj usmjerene zemljospojne zaštite. KLJUČNE RIJEČI Distributivna zaštita, Pametni numerički uređaj, ABB REF615