Modeliranje vjetroagregata u aeroelastičnom simulatoru : završni rad - Hruškar, Mislav (M. Hruškar, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Vjetroturbina je stroj koji pretvara kinetičku energiju vjetra u mehaničku energiju vrtnje. Postoje vjetroturbine različitih izvedbenih oblika. Vjetroturbina je ujedno i vrlo složen stroj izložen stalnom dinamičkom opterećenju (navale vjetra) tokom rada te njegove dinamičke karakteristike treba uzeti u obzir kod samog dizajniranja. Dinamičku analizu provodimo koristeći aeroelastične simulacijske modele. Današnji simulatori su vrlo moćni i daju vrlo vjerne simulacije stvarnih vjetroprilika i ponašanja analiziranog sustava koristeći veliki broj različitih varijabli. FAST je aeroelastični simulator za izradu aeroelastičnih modela vjetroagregata sa horizontalnom osi vrtnje. U ovom radu opisan je postupak modeliranja vjetroturbine i postavljen je model megavatnog vjetroagregata. Za simulaciju i modeliranje korišten je FAST i drugi pomoćni alati : AeroDyn, BModes, TurbSim. FAST modelira vjetroturbinu kao kombinaciju krutih i elastičnih tijela. Dobiven simulacijski model validiran je usporedbom karakteristika vladanja istog modela u GH Bladedu.