Sustav za lokalno pozicioniranje temeljen na ultrazvučnoj metodi : diplomski rad - Cindrić, Alen (A. Cindrić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog rada proučena su osnovna načela rada sustava za lokalno pozicioniranje. Dan je kratak pregled postojećih gotovih LPS sustava, algoritama kalibracije i lokalizacije te metoda mjerenja udaljenosti. Proučen je i u programskom paketu MATLAB implementiran MDS algoritam, koji je korišten za rješavanje problema kalibracije i lokalizacije u ostvarenom sustavu. Nadalje, razvijeno je sklopovlje i programska potpora bežičnog senzorskog čvora koji se sastoji od ultrazvučnog i radijskog primopredajnika. Implementirana je metoda za mjerenje udaljenosti preko mjerenja vremena propagacije ultrazvuka, uz upotrebu izravne sinkronizacije preko radijskih primopredajnika, te metoda za mjerenje udaljenosti preko mjerenja vremena propagacije povratnog signala. Konačno, ostvaren je 2D sustav za određivanje položaja pokretnog čvora.