Odvodnici prenapona na 220 kV dalekovodu : diplomski rad - Rupić, Dean (D. Rupić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Na različite načine mogu biti poremećeni normalni odnosi napona unutar električnih postrojenja. Uglavnom to nastaje radi atmosferskih pražnjenja. Ispad dalekovoda najčešća je posljedica atmosferskog pražnjenja, a uzrok ispada je udar munje u zaštitno uže, stup ili direktni udar u fazne vodiče. Ovim radom dobiven je jasan uvid u sam princip rada odvodnika prenapona na vodu te na koji način i šta se sve koristi danas. Postupnom analizom pokazano je kako preskok ovisi o amplitudi i strmini struje munje, faznim naponima u trenutku udara munje te otporu uzemljenja stupa dalekovoda.