Financiranje projekata obnovljivih izvora energije prikupljanjem vlasničkih udjela : diplomski rad - Foretić, Lovro (L. Foretić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: S porastom popularnosti projekata obnovljivih izvora energije pojavljuju se i novi načini financiranja. U ovom radu su razrađeni novi načini financiranja projekata obnovljivih izvora energije, energetske zadruge i grupno financiranje (engl. crowdfunding). Grupno financiranje je pojam koji opisuje koncept u kojem se veliki broj ljudi okuplja oko zajedničkog interesa tako da novčano potpomaže razvitku nekog projekta. Zadruga je poslovna organizacija u potpunosti u vlasništvu i kontroli pojedinaca koji koriste njihove usluge. Kroz primjere su prikazane prednosti i mane tih modela financiranja. Razrađena je i trenutna situacija tih modela u Hrvatskoj. Na kraju je donesen zaključak o isplativosti i budućnosti opisanih modela.