Projektiranje sustav vektorskog upravljanja sinkronim motorom s permanentnim magnetom primjenom postupaka brze izrade prototipa : diplomski rad - Šarić, Filip (F. Šarić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu je prikazana brza izrada prototipa za vektorsko upravljanje sinkronim motorom s permanentnim magnetima. Predstavljene su prednosti i nedostatci SMPM-a u odnosu na druge motore te je prikazan matematičkim modelom. Dalje u radu je objašnjena brza izrada prototipa te prednosti takvog načina projektiranja u odnosu na konvencionalne metode. Također je prikazano vektorsko upravljanje SMPM-om u programskom okruženju Matlab/Simulink te sinteza regulatora struje Iq i regulatora brzine vrtnje motora. Odzivi motora su snimani pomoću osciloskopa te prikazani koristeći Matlabovu funkciju za grafički prikaz.