Integracija modela LIDAR senzora u simulacijski model vjetroagregata : završni rad - Bezjak, Denis (D. Bezjak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Pokazalo se da prediktivno upravljanje uz korištenje senzora za detekciju vjetra koji napada rotor može u velikoj mjeri smanjiti strukturna opterećenja vjetroagregata i samim time produžiti njegov životni vijek. U ovom radu su razmatrane najčešće mjerne metode koje se koriste za rekonstrukciju profila vjetra ispred rotora vjetroagregata. Naglasak je na CW LIDAR metodi koja se najčešće koristi u praksi, a dok je pulsirajuća LIDAR metoda, zbog korištenja složenih vremenskih sklopova, manje zastupljena i u ovome radu spomenuta informativno. Izvedene su jednadžbe potrebne za implementaciju CW LIDAR metode u Matlab-u. U posljednjem dijelu rada razmatraju se rezultati simulacije odnosno točnost metode s obzirom na izbor radijusa skeniranja r i pregledne udaljenosti d. Model se oslanja na Taylor-ovu hipotezu smrznutih turbulencija.