Sustav nadzora električnog vozila zasnovan na Android platformi : diplomski rad - Kojić, Tanja (T. Kojić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Internet stvari obuhvaća uređaje koji mogu međusobno komunicirati, osjetiti podražaje, izračunavati zadane parametre i po potrebi se aktivirati ili deaktivirati. Uređaji koji međusobno komuniciraju na takav način spojeni su pametne mreže. U cilju stvaranja male pametne mreže između električnog vozila i pokretnog pametnog uređaja implementirana je Android aplikacija koja služi za nadzor rada električnog vozila, točnije električnog automobila. Android aplikacija ima mogućnost prikaza stanja baterije, temperature i napona ćelija, struje punjača te stanja pojedinih alarma. Također, korisnik ne treba stalno provjeravati stanja pojedinih alarma kako bi saznao je li aktivan pojedini alarm. Ukoliko dođe do aktivacije nekog od alarma na električnom automobilu Android aplikacija će primiti notifikaciju sa porukom koji je točno alarm aktivan. Primanje i slanje notifikacija izvedeno je uz pomoć Google podrške za poruke – Google Cloud Message servisa. Korisnik ne treba primati notifikacije za sve alarme, već može izabrati za koje od njih želi biti obaviješten. Osim nadzora parametara, korisnik može locirati električni automobil uz pomoć GPS prijemnika koji se nalazi u njemu. Android aplikacija učitati će lokaciju GPS prijemnika uz pomoć poslužitelja, te je prikazati na zaslonu pametnog uređaja uz pomoć Google Maps podrške. Također, na zaslonu Android aplikacije moguće je prikazati sliku fotografiranu kamerom u električnom automobilu. Za sve ove slučajeve uporabe Android aplikacija šalje zahtjeve prema implementiranom poslužitelju. Android aplikacija je klijentska strana ostvarene klijent-poslužitelj arhitekture. Kako bi se osigurali podatci za prikaz na Android aplikaciji, poslužitelj također komunicira i sa aplikacijama na računalu unutar električnog automobila. Poslužitelj tako prikupljene podatke sprema u bazu podataka. Sva ostvarena komunikacija između poslužitelja i aplikacija odvija se preko HTTP protokola.