Upravljanje položajem servo pogona upotrebom upravljačke jedinice Sinamics CU310 i programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 : diplomski rad - Sarađen, Ivan (I. Sarađen, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Za elektromotorni pogon s četverokvadrantnim (4Q) neizravnim izmjeničnim pretvaračem realiziran je sustav upravljanja položajem servo pogona. Za realizaciju sustava upravljanja korišten je industrijski pretvarač (Sinamics S120 CU310PN) i programljivi logički kontroler S7-1500. Obrađena je detaljna konfiguracija motora i pretvarača frekvencije i napona u programskom paketu STARTER. U istom programu načinjena je konfiguracija pogona i komunikacijskih telegrama. Posebno je obrađena tema upravljačkih blokova za regulaciju položaja te njihova funkcionalnost. Također je izvršeno konfiguriranje i programiranje PLC-a koristeći programski paket TIA Portal. Objašnjene su i teme dizajniranja i programiranja upravljačkog ekrana. Analiziran je i eksperimentalno provjeren način rada regulatora položaja i konfiguriranja referentne vrijednosti položaja. Ostvarena je programska logika za tri tipa pozicioniranja te je realizirano upravljanje položajem upotrebom PLC-a S7-1500, industrijskog programskog alata TIA portal V12 te industrijske komunikacije Profinet. Kreirana je aplikacije za upravljanje položajem upotrebom Siemens TIA portal i WinCC programa.