Projektiranje i karakterizacija radio-frekvencijskih sklopova u tehnologiji bipolarnog tranzistora s horizontalnim tokom struje : diplomski rad - Kukučka, Josip (J. Kukučka, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U poglavlju 2. ovog rada opisan je i dokumentiran postupak projektiranja naponski kontroliranog oscilatora s negativnim otporom u 180 nm tehnologiji tranzistora s horizontalnim tokom struje. Opisana je fizikalna slika rada oscilatora s negativnim otporom. Navedene su glavne karakteristike VCO-a te opisan utjecaj parametara titrajnog kruga i tranzistora. VCO je projektiran u dvije različite izvedbe obzirom na izvedbu titrajnog kruga te dvije izvedbe s različitim brojem HCBT-a u diferencijalnom paru s titrajnim krugom na čipu. Oscilator je simuliran pomoću programskog alata “ADS”, a layout je izrađen pomoću programskog alata “Cadence”. U poglavlju 3. dokumentirana je analiza mixera projektiranog u 180 nm tehnologiji tranzistora s horizontalnim tokom struje. Analiza je provedena u dva dijela – simulacijski pomoću programskog alata “ADS” i fizički na čipu pomoću laboratorijske mjerne opreme i programskog alata “Labview”. U simulacijskom dijelu ispitan je i objašnjen utjecaj parametara HCBT-a Re i Nk na linearnost (IIP3) i pojačanje (CG) mixera. U mjerenjima na čipu ispitan je utjecaj statičkih radnih točaka HCBT-a na IIP3 i CG mixera.