Primjena komunikacijskog protokola IEC 61850 za SCADA sustave u elektroenergetici : diplomski rad - Dedeić, Dejan (D. Dedeić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U elektroenergetici se koriste razni protokoli za realizaciju SCADA sustava od kojih su najzastupljeniji IEC 60870 te trenutno novi i perspektivniji IEC 61850. U radu je opisana realizacija komunikacije između više sustava korištenjem upravo ta dva protokola. Komunikacija je ostvarena na više načina: • Prema vrsti komunikacijske opreme: o između dva računala (IEC 60870 i IEC 61850), o između PLC-a i računala (IEC 60870), • Prema vrsti aplikacija o Beckhoff TwinCAT Server i klijent (IEC 60870) o Beckhoff TwinCAT Server i ProzaNet klijent (IEC 61850) Nakon opisa ostvarene komunikacije dat je pregled karakteristika vezanih uz sam protokol i njegovu realizaciju.