Ugradbeni fotonaponski sustavi : završni rad - Mamić, Marko (M. Mamić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Obnovljivi izvori energije polako postaju jedan od glavnih izvora energije u svijetu. Energija koju dobivamo sa Sunca je enormna, te se radi na njenom što većem iskorištenju. Fotonaponski sustavi su sustavi s velikim potencijalom, koji su sve više u upotrebi. Među njima se ističe jedna struktura, a to su ugradbeni fotonaponski sustavi. Osim što proizvode energiju, odnosno pretvaraju sunčevu, oni služe kao zamjena konvencionalnim građevinskim materijalima. Pretežito se ugrađuju na nove zgrade, služe kao građevni materijal, no mogu se ugraditi i na postojeće objekte. Oni se mogu koristiti na većini dijelova objekta, kao što su krovovi te sama ovojnica zgrade. Uz to što su proizvođači energije, oni doprinose i estetici samog objekta. U radu je dan pregled fotonaponskih sustava, njihove ugradnje na komercijalne objekte, uz primjere vezane za SAD, Europu i Japan.