Određivanje statusa korisnika mobilnih uređaja : diplomski rad - Primorac, Mia (M. Primorac, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Automatsko određivanje statusa korisnika mobilnih uređaja bez interakcije sa samim korisnikom primjenjivo je u brojnim komunikacijskim VoIP uslugama i uslugama trenutnog poručivanja, ali u praksi nije još zaživjelo. Radi se o problemu koji zahtijeva točne i energetski učinkovite metode strojnog učenja te ispravno odabran podskup značajki. Cilj rada bio je isprobane klasifikacijske algoritme usporediti po sljedećim kriterijima: točnost, trajanje učenja, trajanje testiranja te mogućnost nadoučavanja na zadanom skupu podataka. Za najpogodniji algoritam s obzirom na zadane kriterije odabran je algoritam AdaBoost temeljen na stablima odluke sa samo jednom razinom, odnosno njegova inačica koja nudi mogućnost postupnog učenja, Learn++. C4.5 i 1-NN također su mogući kandidati, ali uz određene prilagodbe. Isprobano je nekoliko varijanti genetskog programiranja te su stabla ostvarila najveću točnost, ali i najduže učenje, stoga je GP pogodan isključivo za primjenu na mobilnim uređajima nakon završenog proces učenja. Točnost na agregiranom skupu podataka od različitih korisnika ne smanjuje značajno. Iscrpnom pretragom podskupova značajki kod više od 80% testiranih korisnika jedino su energetski učinkovite značajke bile potrebne kako bi se ostvarila najbolja moguća točnost.