Bojanje grafova prilagodljivim metaheurističkim postupcima : diplomski rad - Šantl, Dino (D. Šantl, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu se proučava inačica problema bojanja težinskih grafova, gdje je cilj minimizirati sumu težina konfliktnih bridova. Problem je primjenjiv u domeni telekomunikacija gdje se žele raspodijeliti kodovi po mobilnoj mreži. Problem se obrađuje teorijski i praktično. U teorijskom dijelu detaljno se analizira problem i određuju granice njegove rješivosti na računalu. U radu se primjenjuju različiti metaheuristički postupci. Pomoću metoda regresija pokušavaju se pronaći optimalna svojstva grafova, kako bi konvergencija bila što bolja. Na kraju su prikazani rezultati i zaključci.