Jezični model hrvatskoga jezika zasnovan na povratnim neuronskim mrežama : diplomski rad - Zuanović, Leo (L. Zuanović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Jezični modeli procjenjuju vjerojatnost pripadanja nekog slieda rieči u neki jezik. Tradicionalni se modeli temelje na prebrojavanju pojavljivanja nizova od n rieči (n-rječja), no ti modeli pate od nedostatka podataka, nemogućnosti modeliranja udaljenih odnosa, nemogućnosti poobćavanja itd. Alternativa su modeli temeljeni na živčanim mrežama koji prikazivanjem rieči pomoću vektora rješavaju glavninu problema tradicionalnih modela. Ti rječni prikazi mogu se izkoristiti i u drugim zadatcima obrade prirodnog jezika. U radu su izrađeni rječni prikazi za hrvatske rieči pomoću naputka word2vec te su izpitani na zadatcima prepoznavanja suznačnica, ocjenjivanja značbene povezanosti i sličnosti, skladnjanih i značbenih nalika te na sustavu za prepoznavanje imenovanih sućaka u hrvatskom jeziku CroNER-u. U svim je slučajevima (osim kod CroNER-a) došlo do znatnog poboljšanja točnosti u odnosu na sustav bez vektorskih prikaza rieči.