Određivanje patogenih vrsta iz RNA sekvenciranih podataka : diplomski rad - Šošić, Matija (M. Šošić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Metagenomika je zanimljivo novo znanstveno područje čiji je zadatak karakterizacija mikroskopskih zajednica živih organizama. Posebna važnost je u tome što većina mikroorganizama ne može biti uzgojena u laboratoriju, stoga nam metagenomika otkriva mnoge nepoznate vrste. Ovaj rad predstavlja taksonomski ovisnu i na poravnanju sekvenci na referentni genom temeljenu metodu za određivanje vrsta prisutnih u danom metagenomskom uzorku. Pristup se temelji na identifikaciji i analizi ribosomskih kodirajućih sekvenci za koje se smatra da su indikatori prisutnih vrsta. Rješenje radi s RNA sekvenciranim podacima i testirano je na stvarnom uzorku iz prirodnog okruženja.