Analiza stabilnosti prijenosne linije opterećene negativnim kondenzatorima s operacijskim pojačalom : diplomski rad - Štimac, Eugen (E. Štimac, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Problem stabilnosti koji se javlja kod metamaterijala znači da su primjene metamaterijala zbog toga ograničene. Uz teorijsku analizu spojeva dostupnih u literaturi, i nakon uvida u način rada negativnih pretvornika impedancije, proučeni su kriteriji stabilnosti NIC-eva. Simulirani su mnogi spojevi NIC-a s operacijskim pojačalom, te su uvedene mnoge promjene ne bi li se poboljšala stabilnost i time dobio širokopojasan metamaterijal. Uz najbolju varijantu spoja, maksimalni broj ćelija koje generiraju negativan kapacitet koji se mogao staviti na liniju kako bi se ostvarilo ENZ svojstvo iznosio je 78. Daljnje simulacije su rađene na spoju NIC-a s operacijskim pojačalom koje koristi SPICE model širokopojasnog operacijskog pojačala tvrtke Texas Instruments, THS4303. Nakon što je analiziran utjecaj pojačanja pojačala i parazitnih duljina linija na rad NIC-a, izvršeno je mjerenje na stvarnom sklopu. Doveden je u pitanje kriterij za stabilnost NIC-a te su nužne dodatne provjere kako bi se vidjelo vrijedi li taj kriterij.