Svojstva i analiza elektromagnetske kočnice metodom konačnih elemenata : diplomski rad - Ivić, Krunoslav (K. Ivić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Elektromagnetske istosmjerne kočnice pogodne su za upotrebu na dizalicama, dizalima, strojevima za obradu drveta, alatnim strojevima, vitlima, općenito na svim mjestima gdje se zahtijeva zaustavljanje mehanizama, kočenje zamašnih masa odnosno brzo zaustavljanje u slučaju prekida energije napajanja, opasnosti i sl. Uključivanje može biti izvršeno između ispravljača i magneta. Taj način uključivanja omogućava relativno kratko vrijeme isključivanja i uključivanja. Uključivanje prije ispravljača na izmjeničnoj strani uzrokuje relativno dug period otpuštanja i stezanja kočnice. Ta vremena reagiranja mogu se uspješno analizirati metodom konačnih elemenata u programskom paketu MagNet što je i cilj ovog rada.