Analiza radio-frekvencijskog niskošumnog pojačala : završni rad - Oršulić, Juraj (J. Oršulić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Predmet završnog rada je RF niskošumno pojačalo (LNA) kao ulazni stupanj radio-prijemnika. U teorijskom sažetku se razmatra šum općenito, utjecaj elektroničkih sklopova na njegovu razinu u signalu i važnost niskog faktora šuma niskošumnog pojačala. Razmotreno je kako se prilagođavaju ulazne i izlazne impedancija u RF sklopovlju i kako se njegov utjecaj na signal opisuje S-parametrima. Definirane su mjere linearnosti pojačala i dan pregled osnovnih spojeva tranzistora. U drugom dijelu rada ranije objašnjena teorija se primjenjuje na primjeru projektiranja niskošumnog GSM pojačala korištenjem bipolarnog tranzistora s horizontalnim tokom struje pomoću softverskog paketa ADS. U zaključku se projektirano pojačalo uspoređuje s jednim komercijalno dostupnim pojačalom.