Realizacija OFDM odašiljača pomoću programski upravljivog primopredajnika : diplomski rad - Filipan, Marko (M. Filipan, 2014)
SAŽETAK: Programski upravljivi primopredajnik je fizički uređaj koji prima obrađene podatke s računala i odašilje ih preko bežičnog medija te se njegovim parametrima također upravlja pomoću računala. Primjer jednog takvog je USRP tvrtke National Instruments, a može biti upravljan od strane različitih programskih jezika, primjerice, od LabVIEW-a ili MATLAB-a. U ovom radu je opisan programski model OFDM odašiljača koji je dio bežične lokalne mreže, a definiran je prema standardu IEEE 802.11g. Opisani su elementi navedenog sustava među kojima su najvažniji: stvaranje zaglavlja i podatkovne jedinice, kodiranje, preslikavanje u konstelacije, OFDM modulacija i sučelje sa softverski definiranim primopredajnikom. Također je opisan i prezentiran LabVIEW model IEEE 802.11g odašiljačkog sustava, kao i rezultati izrade modela te na kraju i samo sučelje prema USRP softverski definiranom primopredajniku.