Programski sustav za napredno elektroničko potpisivanje u formatu XML : diplomski rad - Celija, Ivan (I. Celija, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Digitalno potpisivanje predstavlja važan dio elektroničkog poslovanja i zbog toga je bilo potrebno osmisliti čitavu infrastrukturu kako bi digitalni potpis imao svoju vrijednost i značenje. Bez infrastrukture javnog ključa, odnosno sustava povjerenja, digitalni potpis ne bi značio ništa. Ovako, s prisutnim certifikatima i cijelim tim sustavom, digitalni potpis dobiva na značaju i koristi se svakodnevno u elektroničkom poslovanju. Tema ovog diplomskog rada bila je opisati i objasniti infrastrukturu javnog ključa, digitalni potpis i njegovu primjenu u XML formatu. Tako je nakon teorijske osnove, implementiran i opisan programski sustav za potpisivanje i validaciju naprednog elektroničkog potpisa u formatu XML, tj. programski sustav za potpisivanje i validaciju XAdES Baseline profila. Implementirani programski sustav sastoji se od dva dijela, programskog modula za potpisivanje i validaciju te appleta unutar web - aplikacije za grafičko korištenje programskog modula. Navedeni sustav implementiran je u programskom jeziku Java korištenje standardnim Javinih paketa uz dodatak dvije vanjske biblioteke BouncyCastle i Apache Santuario.