Metode za dinamičko određivanje staza na laboratorijskom sustavu s više vozila : diplomski rad - Erdelić, Tomislav (T. Erdelić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Potreba za dinamičkim određivanjem staza javlja se u sustavima u kojima tijekom vremena dolazi do promjena zahtjeva korisnika tog sustava. Većina današnjih prometnih sustava dizajnirana je prema pretpostavljenom protoku putnika, dobivenog iskustvenom analizom prometnog sustava. Budući da se protok putnika tijekom vremenom može mijenjati ideja je da se dizajnira sustav prometne mreže u kojem će se staze vozila mijenjati dinamički. Razmatrani su algoritmi koji će određivati staze za vozila koja će prometovati tako da se ostvari željeni protok putnika. Razmatra se statički problem određivanja staza vozila, kada je protok putnika zadan i ne mijenja se s vremenom, te dinamički problem određivanja staza kada se potreba za prijevozom putnika mijenja tijekom rada sustava. Opisane metode bi se mogle primijeniti u prometnim sustavima budućnosti gdje se sustav prilagođava trenutnim potrebama prijevoza.