Segmentacija križanja i grananja krvnih žila u slikama očne pozadine : diplomski rad - Topčić, Kristina (K. Topčić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Pravovremeno liječenje dijabetičke retinopatije vrlo je važno za sprječavanje razvoja sljepoće kod dijabetičara. Retinopatiju karakteriziraju neovaskularizacije i krvarenja u mrežnici te ih je potrebno pratiti od ranih stadija bolesti. U ovom istraživačkom radu opisan je postupak segmentacije križanja i grananja krvnih žila. Algoritam je razvijen za dva poprečna presjeka krvnih žila – pravokutni i Gaussov. Detektira se središte grananja i križanja žila traženjem i analizom lokalnih ekstrema vlastitih vrijednosti Hessianove matrice u smjeru najznačajnijeg vlastitog vektora.