Sigurnost sustava za upravljanje sadržajem na webu : diplomski rad - Pavišić, Vlatka (V. Pavišić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi za upravljanje sadržajem na webu olakšavaju stvaranje i održavanje web stranica. Danas većina web stranica koristi CMS. Među poznatijima su WordPress, Joomla i RefineryCMS. Raširena uporaba CMS-ova olakšava napadanje web sjedišta i web stranica koji ih koriste jer se s jednim otkrivenim sigurnosnim propustom može nanijeti šteta velikom broju web sjedišta i web stranica. Ako je CMS otvorenog koda, lakše mu se mogu identificirati slabosti. Česte ranjivosti CMS-ova su napad SQL umetanjem, pokretanje zahtjeva na drugom sjedištu, lažiranje zahtjeva na drugom sjedištu, nesigurne reference na objekte i uključivanje lokalnih datoteka. Razvijena je web aplikacija Nikofe CMS koja omogućuje stvaranje web sjedišta i pripadnih web stranica kroz jednostavno korisničko sučelje. Tijekom razvoja obraćena je posebna pozornost na sigurnost sustava. Korištena je tehnologija Ruby on Rails. Dane su upute za instalaciju i korištenje, a aplikacija je testirana alatom OWASP ZAP i zaključeno je da se nad aplikacijom ne mogu uspješno izvesti navedeni česti napadi.