Mjerenja električkih i neelektričkih veličina za monitoring i dijagnostiku stanja u hidroelektranama : diplomski rad - Modrić, Josip (J. Modrić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj Diplomski rad prezentira mjerenje električnih i neelektričnih veličina te trajni monitoring i dijagnostiku stanja hidroagregata – današnja potreba te pogodnosti navedenog sustava. Tradicionalno, hidroelektrane su projektirane i izgrađene za kontinuirani rad, bez puno pokretanja i zaustavljanja njezinih agregata. U posljednje vrijeme takva praksa se promijenila. Puno više je pokretanja/zaustavljanja agregata, kao i češće promjene tereta. Ovakav razvoj događaja svakako uzrokuje potrebu za povećanom njegom te trajnim monitoringom i dijagnostikom hidroagregata jer konvencionalni nadzor (upravljanje, signalizacija, zaštita, mjerenje) nije više dovoljan za cjelokupnu “sliku” stanja hidroagregata. Trajni monitoring bitnih parametara, kao što su vibracije, zračni raspor stator-rotor, magnetska slika stroja, parcijalna izbijanja namota statora i brojni druge, je dokazana metoda za otkrivanje i preveniranje mehaničkih i električnih kvarova. Sve navedene mjerene veličine detaljno su opisane, od fizikalnih osnova do primjene kroz trajni monitoring i dijagnostiku stanja hidroagregata. Nadalje, Diplomski rad će dati neke pogodnosti/prednosti trajnog monitoringa i dijagnostike stanja, kao što je bolja zaštita, povećana raspoloživost/pouzdanost, manje prisilnih zastoja, poboljšano održavanje, manji troškovi održavanja, produljenje intrvala između remonata/revitalizacije hidroagregata. Na kraju, data je tehničko-ekonomska analiza i opravdanost ugradnje takvog sustava te neka svjetska iskustav u vezi s tim.