Programski definiran RFID čitač za niske frekvencije : diplomski rad - Bachler, Vladimir (V. Bachler, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Radiofrekvencijska identifikacija (engl. Radiofrequency identification, RFID) je tehnologija koja omogućuje bežični, beskontaktni prijenos podataka između čitača i mobilnog uređaja. Mobilni uređaj je najčešće izveden u obliku identifikatora (engl. tag) koji u sebi sadrži digitalno pohranjeni identifikacijski podatak. Identifikatori se dijele na pasivne i aktivne. Pasivni identifikatori su oni koji nemaju vlastiti izvor napajanja, već se napajaju iz upadnog EM polja kojeg stvara čitač, dok aktivni identifikatori sadrže vlastiti izvor napajanja čime se ostvaruje povećani domet. Modulacijom EM polja ostvaruje se komunikacija između čitača i identifikatora. Upotreba ove tehnologije je široka, primjerice za praćenje skladištenih proizvoda, označavanje stoke, divljih životinja i kućnih ljubimaca, etiketiranje i zaštita proizvoda u dućanima. U ovom diplomskom radu iznesena su načela rada i standardi RFID tehnologije, s posebnim naglaskom na područje niskih frekvencija. Predloženo je sklopovsko i programsko rješenje čitača, izvedeno isključivo korištenjem jeftinih elektroničkih komponenti opće namjene. Na kraju rada razmotreni su postupci povećanja dometa te je prikazana usporedba razvijenog sustava s komercijalno dostupnim rješenjima.