Laboratorijski model pogona sinkronog motora s permanentnim magnetima s Profinet komunikacijskom mrežom : završni rad - Fudurić, Zvonimir (Z. Fudurić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu je dan pregled strojeva s permanentnim magnetima s naglaskom na sinkroni motor s permanentnim magnetima (SMPM). Navedene su njihove glavne prednosti i mane te očekivana svojstva u elektromotornim pogonima. Opisano je parametriranje i puštanje u pogon sustava upravljanja sinkronim motorom s permanentnim magnetima. Sinkroni motor upravlja se iz pretvarača frekvencije Siemens Sinamics S 120. Obrađeni su osnovni dijelovi frekvencijskog pretvarača S 120 (upravljačka i energetska jedinica). Ukratko je opisan programski paket Starter te su dane njegove osnovne funkcije. Analizirana je Profinet komunikacija, prikazani su njezini osnovni dijelovi. Prikazani su eksperimentalni rezultati sinkronog motora s permanentnim magnetima prilikom zaleta , reverziranja i kočenja.