Analiza algoritama za određivanje povjerenja među prijateljima na društvenim mrežama : diplomski rad - Šitum, Mirjam (M. Šitum, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Povjerenje je jedno od glavnih komponenti ljudske interakcije. U ovom predu prezentirana je analiza povjerenja medu prijateljima na društvenoj mreži Facebook, kao i teretski pregled najvažnijih teoretskih komponenti povjerenja. Razliciti algoritmi su implementirani i evaluriani, direktni algoritmi i algoritmi ravnopravnih sudionika. Direktni algoritmi racunaju povjerenje izmedu prijatelja na Facebooku na temelju njihovih interakcija, dok algoritmi ravnopravnih sudionika racunaju povjerenje izmedu bilo kojih korisnika u mreži. Tri adaptacije algoritama ravnopravnih sudionika su ucinjene u ovom radu: Tidal algoritam, Mole algoritham i Eigen algoritham. Rezultati ovih algoritama su kombinirani sa rezultatima direktnog algoritma u svrhu istraživanja mogucnosti poboljšanja rezultata. Svi algoritmi evaluirani su uz pomoc upitnika kojeg je ispunilo 100 korisnika. Korisnici su birali 5 najboljih prijatelja u 5 razlicitih konteksta i njihovi odgovori su korišteni pri evaluaciji algoritama sa cetiri razlicite mjere: Kendal Tau udaljenost, rang udaljenost, broj poklapanja i broj tocnih poklapanja. Na kraju su dani zakljucci i evaluacija rezultat, kao i mogucnosti daljnjeg rada.