Analiza signalizacijskog prometa u mrežama zasnovanim na protokolu SIP : diplomski rad - Šiftar, Marko (M. Šiftar, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu je napravljen osnovni pregled signalizacijskog protokola SIP (eng. Session Initiation Protocol). Opisane su njegove glavne funkcionalnosti koje služe za iniciranje i uspostavu sesija. Nadalje opisana je struktura SIP zahtjeva i odgovora zajedno s poljima zaglavlja za svaki zahtjev i odgovor. Opisana je klijentska aplikacija koja služi za generiranje raznih korisničkih agenta u svrhu uspostavljanja sesija ovisno o primljenoj konfiguraciji klijenta s upravljačke aplikacije. Osnove postavljanja konfiguracije na upravljačkoj aplikaciji te njezino propagiranje na klijenta su također opisane kao glavni preduvjet pokretanja klijentske aplikacije. Na klijentskoj aplikaciji generiraju se različiti korisnički agenti koji se potom registriraju, uspostavljaju sesije, prekidaju sesije i deregistriraju preko posredničkog poslužitelja P-CSCF-a (eng. Proxy Call Session Control Function) koji je dio IMS (eng. IP Multimedia Subsystem) arhitekture. Detaljno je opisano generiranje korisničkih agenta, inicijalizacija sesija te struktura SIP poruka koja su nužna za valjano registriranje svakog korisničkog agenta, uspostavu sesije, prekid iste te naposljetku deregistraciju korisničkog agenta. Izvedena je analiza signalizacijskog prometa između korisničkih agenta i posredničkog poslužitelja. U ovisnosti o različitim konfiguracijama klijenta prikazani su rezultati i statistika uspješnosti SIP zahtjeva i odgovora. Provedena je analiza s obzirom na uspostavljanje sesija po određenim prometnim distribucijama u zadanom vremenskom intervalu. Također je izvedena analiza opterećenja klijenta i posredničkog poslužitelja prilikom generiranja velikog signalizacijskog prometa tijekom njihove komunikacije. S obzirom na dobivene rezultate i provedene analize izvedeni su zaključci cijelog sustava.