Govorna podrška za potpomognuto vježbanje za aplikaciju za operacijski sustav Android : diplomski rad - Begovac, Juraj (J. Begovac, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Današnji pametni telefoni (smartphone) osim osnovnih funkcionalnosti kao što su uspostava poziva i slanje poruka posjeduje potencijalno iskoristive karakteristike za uključivanje u sustave za udaljeno praćenje oboljelih osoba: velika procesorska moć, grafički procesor, veliki zaslon, veliki kapacitet memorije, kamere s visokom rezolucijom te velik broj ugrađenih senzora (akcelerometar, magnetometar, žiroskop itd). Budući da je jedno od dugoročnih rješenja prevencije kroničnih bolesti zdravi način življenja – vježbanje, na Fakultetu su razvijene dvije aplikacije – aplikacija ZdraVip (savjetnik za održavanje ili poboljšanje vlastitog zdravstvenog stanja i/ili fizičke kondicije) te druga aplikacija za vizualizaciju programom zadanog vježbanja (virtualni trener) i vlastitog praćenja zadanog programa u stvarnom vremenu, također na modelu ljudskog tijela tijekom vježbanja. Ovim radom opisana je izvedba programske podrške za proširenje i poboljšanje aplikacije ZdraVip govornim komentarima. Značajno poboljšanje aplikacije napravljeno ovim diplomskim radom je funkcionalnost govorne podrške za potpomognuto vježbanje. Govorna podrška za potpomognuto vježbanje izvedena je uporabom aplikacijskog programskog sučelja TextToSpeech, a njena funkcionalnost je generiranje glasovne povratne informacije o estimaciji potpunosti vježbanja i ispravnosti pokreta korisniku aplikacije u stvarnom vremenu tijekom korisnikovog vježbanja. Osim navedenog unaprjeđenja razvijena su dodatna poboljšanja, prvo, razvoj Android servisa naziva HeartWaysService koji u pozadini komunicira sa serverom. Taj servis omogućuje konstantnu povezanost aplikacije sa serverom kada korisnik nije u interakciji s aplikacijom. Dodatna prednost HeartWaysService-a je što u budućim implementacijama omogućuje povezanost aplikacije s bilo kojim senzorskim čvorom koji koristi flexyNET protokol.