Segmentacija zakrivljenih krvnih žila u slikama očne pozadine : diplomski rad - Štetić, Irena (I. Štetić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Rano prepoznavanje dijabetičke retinopatije je od iznimnog značenja pri liječenju jer se vrlo ubrzano razvija sljepoća bolesnika. Prvi znaci su pacijentu neuočljivi pa je potrebno da ih liječnik pri redovitom pregledu automatskom metodom što jednostavnije zapazi. Neovaskularizacija i pojava krvarenja su dva tipična obilježja početka nastajanja dijabetičke retinopatije. Stoga je potrebno segmentirati čitavo stablo krvnih žila da bi se što jednostavnije uočile nepravilnosti. Ovaj rad se bavi analizom zakrivljenih krvnih žila uz pomoć dvaju modela krvne žile s različitim poprečnim presjecima zanemarivanjem šuma i pod različitim kutovima. Razvijen je algoritam koji uz poznatu širinu žile i svojstvene vrijednosti i vektore Hessianove matrice pronalazi kut zakrivljenosti žile. Sljedeći korak u segmentaciji žila je primjena ovoga algoritma na stvarnom modelu slika očne pozadine.