Usporedba mjera energetske učinkovitosti i izgradnje novih proizvodnih objekata : diplomski rad - Bautović, Tina (T. Bautović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Sigurnost opskrbe električnom energijom ključna je za ekonomski i socijalni razvoj svakoga društva. Liberalizacijom tržišta električne energije došlo je do promjena u procesu odlučivanja o investiranju u nove proizvodne kapacitete što je uzrokovalo sumnju u adekvatnost trenutnih ulaganja. Uzimajući u obzir skori prestanak rada značajnog dijela proizvodnih postrojenja u Hrvatskoj, jasno je da će pretpostavljeni porast u potražnji za električnom energijom biti sve teže zadovoljiti. Ušteđena energija kao rezultat povećanja energetske učinkovitosti, može se smatrati svojevrsnim novim izvorom energije. Cilj ovoga rada odgovoriti je na pitanje: „Je li ekonomski isplativije ulagati javni novac u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta ili u sveobuhvatne mjere poboljšanja energetske učinkovitosti?“. Zaključak rada proizlazi iz usporedbe niveliranog troška proizvedene električne energije (eng. levelized cost of electricity) izračunatog za tri različita tipa proizvodnih postrojenja i troška energetske uštede (eng. energy saving cost) mjera energetske učinkovitosti. Uz to, analiziran je problem vršnog kapaciteta i povrata fiksnih troškova proizvodnih postrojenja te je zaključeno kako je potrebno implementirati određeni mehanizam kompenzacije kapaciteta kako bi se osigurao povrat investicijskog kapitala i potaknulo ulaganje u nova proizvodna postrojenja.